Kom igång jogg 28 Feb.

Lugn runda för att komma igång igen efter en magsjukeperiod. Regnade hela tiden men det var jätteskönt att komma ut ändå. För att inte gå ut för hårt valde jag att hoppa över den branta backen i eljusspåret och istället springa ner mot forshagagatan istället.

image26

Totalt 4,8 km på 28:33. 141 i puls.


Sjuklig Jul

Idag Juldagen känns det lite bättre. Jag har fått något skit av barnen och har haft feber i några dagar. Helkul att vara klen på julafton. Nu börjar det kännas lite bättre och jag hoppas att jag kan komma mig ut om någon dag, bara en lite tur i alla fall. Annars har vi haft en lugt jul med bara vår familj och även om jag var sjuk så lyckades jag tomta lite för barnen till tvååringens lycka. Sen har det mest varit att städa papper och kartonger och fundera över var man ska lägga alla nya leksaker. Lite julmat och också slunkit ner även om aptien inte varit på topp direkt.

GOD JUL alla med hopp om nya turer i spåren snart.

Distanspass i decembersol

Idag är jag ledig från jobbet (bortsett från lite tidsrapporterande) och startade dagen med ett Yogapass med Frun. Jag var stel som en pinne och kände mig Svag och klen. Efter Yogan (1 timme och 20 min) snörade jag på mig löparskorna och satte av mot magelungen min vana trogen. Men istället för att följa den vanliga rundan så valde jag att springa magelungen uppströms istället.

image23

Eller så här

image24

Hela rundan hade jag solsken och frisk och klar luft. Härligt och springa då. Jag sprang nedför alla backarna ned mot magelungen och fortsatte förbi timmerbron, bort mot fagersjö. Följde gångvägen som snirklade sig förbi hyreshusen i Fagersjö och därefter kom de stora (och dyra) husen som ligger mot vattnet. Jag försökte komma så nära vattnet som möjligt vilket gjorde att jag hamnade i en återvändsgränd en gång och fick springa på Magelungens is (!) en liten bit vid 4 km. Vattnet låg så högt och hade frusit över gångstigen. Isen höll och jag blev inte blöt. Efter ungefär 4,5 kilometer hittade jag en vandringsled som gick längs med vattnet. Jättefin skogsstig i härlig skog (om det inte har framgått så gillar jag skog). Det gick inte snabbt med alla rötter, trappor och spångar. Man kan tydligt se hur km tiden går upp när jag är i skogen på bilden nedan. Tyvärr inga bilder från stigen idag för mobilen var hemma.

image25

Väl hemma avslutade jag med stretching och käkade spagetti och god veg köttfärsås som Frun hade gjort igär (inte poppis hos barnen)

Kvällspass 18 December

Härligt att komma iväg. Kall och klar kväll med lysande måne och knistrande skog. Läckert när pannalampan far över skogen och det knistrar till som ett stjärnband i trädtopparna.

Vardagsmagi.

Försökte hålla mig under 162 i puls men det gick sådär. Hade svårt att hålla mig i de branta uppförsbackarna och GF:en pep och hade sig. Hade ändå en ganska rimlig HR som medel (152) så något gjorde det att jag försökte hålla igen i alla fall. Ville ha med mig pannlampan trots att jag bara skulle springa elljusspåret. På väg till Elljusspåret måste man korsa en nedsläckt fotbollsplan och där är det skönt att kunna se så man inte bryter benen av sig. Må så vara att man ser ut som ett pucko med pannlanpa från Bauhaus och yllemössa när man är ute och kutar. Pannlampan köpte jag för 149 kr så det är ingen riktigt löparlampa men den funkar för mig just nu i alla fall. Använder jag den mycket så skulle man kunna tänka sig att köpa en riktig men jag testar den här så länge.


image21

Jag försökte i alla fall att hålla mig under 160 i puls. Jag har lagt in en linje här för höjd också och man kan se stigningen från 22 m till 52 som är ganska jobbig men bra för benstyrkan. Svårt att springa uppför när det är så brant utan att pulsen går upp altför mycket så det blir krypfart.

Helgen

Helgen har bestått av magsjuka och avloppsrens. Kul ungefär i den ordningen... Altså ingen träning, det var planerat en tur i söndags men den har jag altså fått ställa in till förmån för sängen och vila. Det har varit en hel del sjukdom nu och jag funderar över om jag tränar för intensivt jämfört med tidigare. Kanske behöver jag ta det lite lugnare och låta kroppen vila i större utsträckning. Ändå har jag försökt att springa med lågpuls osv just för att inte överanstränga mig. Den här gången var det magen som pallade ihop och det borde ju inte ha med överträning att göra. Känns löjligt att det skulle vara överträning när jag ändå tar det så lungt. Nåja vi får väl se. Efersom jag är nybörjare så får jag prova mig fram.

Lågpulsträning 12 December

Sprang före lunch i närområdet runt hökarängen. Ingen vidare kul tur.

Jag har läst om Maffetone på jogg.se och enligt de principerna ska man lägga upp sin basträning på lågpuls. I mitt fall handlar det om under 144 enligt 180 formeln. Det var grymt svårt för mig att springa så långsamt som krävdes för att pulsen skulle ligga under 144 hela tiden. Mitt snitt hamnade på 138 idag. För mig känns det nästan omöjligt att springa så här långsamt, dessutom är det heltrist att ha massor med energi i kroppen som inte man kan använda sig av. Hela vägen tilbaks från Hökarängen gick det snigellångsamt och den allra sista biten gick jag för att inte få upp pulsen för mycket i uppförsbackarna. Möök !

5,6 km på 38 minuter blev det. 138 bpm i medel, 150 bpm max     
                                         


Gam

Jogg

Lätt distans 11 December

Tog en runda runt sköndal. Satte Forerunnern att larma över zon 4. Gick bra hela vägen utom sista backen hem då jag fick sakta farten så mycket att jag till slut gav upp och stängde av. Gick sista biten uppför backarna hem för att hålla pulsen nere, vill inte ta i för mycket med förkylningen så nära inpå..

Det var riktigt vackert denna dag trots decembergrå himmel och 5 grader i luften. Hittade fina stigar genom skogen långa sträckor, och fick lite vattenutsikt även idag.



Senare delen av turen var inte så naturmässig men väl så intressant. Sprang enbart med hjälp av forerunnern som fick visa vägen, det funkade bra men jag hade lite besvär med att ta mig över 73:an på tillbakavägen. Nånting verkar galet med distansmätningen på sporttracks står det 9,06 km och på min forerunner 8.84 km, Det är en skillnad på 220 m, snitthastigheten i st är 6,03 och i forerunnern 6,12 vilket är en viss skillnad. Jag tog det lugnt som bara den så det känns som om 6,12 är mer rätt. Efter en koll i diverse forum visar det sig att GF ocn ST räknar lite olika när det går långsamt och när man står still. Eftersom jag genade hej villt utan att följa stigar alla gånger så hamnader jag flera gånger i återvändsgränder, stup osv. För mig som är utan lokalsinne är det spännande att bara kuta på.

Resultatet finns som Karta här

Hela passet var 9,06 km på 54:51, mitt längsta på mycket mycket länge. Kul !

Promenad dag

Nu är hela helgen slut. Den har varit hektisk, kul och förkyld. 6 dagar utan träning idag.

Jag dras fortfarande med ont i halsen och då ska man inte träna säger de som vet. Benen liksom hoppar omkring och vill ut i kylan. Jag får nöja mig med en promenad till och från Lunch idag. Jobbar hemma för att bespara arbetskamraterna förkylningen, lyckligtvis har jag den möjligheten.

Istället för träning så har helgen varit hektisk med julbrunch hemma hos oss och därtill tillhörande förberedelser. Städning, skinkgriljering och grötkokande. Trevligt blev det och full fart med 13 personer inklusive alla barn. Firade även Fruns namndsdag på favoritkinsesen Hong Kong på Kungsholmen.

Jag såg att man kan köpa GPS mojänger till telefoner om man inte vill ha en GF305:a. Intressant men jag sitter nöjd.

Mera förkyld

Attans ottan, mer förkyld idag, låg och frös hela natten men har ingen feber idag. Klen som jag är hoppar jag ändå lunchlöpningnen idag också... Elände..Elände..

Ett ljus i mörkret är att jag fick en ny telefon i Onsdags, Hurra ! Det är galet vad jag är beroende av den där grejen, men så är det. Faktum är att man kan byta ut en del av hjärnan mot mobilen. Undrar när man kan koppla in den intravenöst ?

Lätt förkyld

Efter det lite hårdare passet i tisdags så känner jag mig förkyld så det blir ingen lunchlöpning idag. Däremot har jag planerat in ett antal pass efter maraton.se's träningsprogram för stockholm maraton (även om jag ska springa lidingöloppet). Länk finns under länkarsektionen.

Hej hopp återkommer med rapport om lunchlöpningen (lätt distans 6 km) imorrn om inte förkylningen blir värre.

"Snabb distans" 4 december

Jag ville se hur snabbt jag kunde klara min vanliga runda runt elljusspåret. Klarade mig ganska bra tycker jag. Jag inser att det var väldigt länge sedan jag pressade mig nära max, för där var jag idag. Andningen väste och hjärtat pumpade. Jag skulle inte vilja kalla det njutbart men det är härligt att känna att man utmanar sin kropp. Lite naturupplevelse var det allt eftersom jag fick skrämma upp både rådjur och hare, haren höll i och för sig på att skrämma ihäl mig också när den satte av i full kareta över spåret när jag kom ångande och flåsande.


image14

Tempo per kilometer och hjärtfrekvens.

Hela passet på 4,69 km gick på 23:56.

Nu blir det en macka till med jordnötssmör och banan toppat med C vitamindryck. Halsen känns lite rosslig så det är bäst att preparera. Inte vill jag gå ner i vikt heller utan jag siktar på 70 kg, just nu 68.

Jag hade tänkt att ta ett pass till lunch imorgon men det hoppar jag när jag tog ut mig på det här viset. Nästa pass får bli på Torsdag lunch, då blir det en sväng till järvafältet I kista tror jag.

GAM länk till rundan med detaljer och karta.

Telefon

I helgen lyckades jag också med att drulla ner min företagsägda mobiltelefon i muggen (urk). Nu har jag lämnat in liket och startat processen med att få en ny. Hoppas, hoppas att det går fort. Utan telefon kan jag ju inte jobba nått vidare och dessutom kan jag inte föreviga min omgivning så lätt och snabbt som jag vill... Inte för att kameran är nått vidare men den funkar i alla fall och jag vill inte ha med den stora digitalkameran. Fast kanske ska man det någon gång..

Helgen

Då var helgen överstånden. Vi har kört hårt med städning, pepparkaksbak och utelek. Jag lyckades inte hitta någon tid att springa förrän sent Söndag kväll. Då blev det i alla fall av och jag kom iväg 20:45 när barnen efter mycket krångel låg i sina sängar. Eftersom A kände sig klen och svag (släng av magsjuka) så blev det en kortis när jag testade att springa lite med pannlampa i skogen. Pannlanmpan har jag köpt för länge sedan på en byggmarknad för 149 kr men den funkade helt ok faktiskt. Jag testade den även med att spela fotboll med I vid garagen i hällregn på Lördan. Grannarna hade säkert roligt åt galningen som springer runt med pannlampa vid garagen i en timme...
När jag till sist kom iväg hede jag inte tid för mer än en liten runda på 4,5 km delvis genom skogen på väg till elljusspåret och sedan ett varv på närmaste elljusspår . Själva passet gick tungt och jag fick slita för att komma upp i någon slags fart. Men någon fart att tala om bidde det aldrig. Total tid 28:40 4.4 km är ju inte direkt rekord.

image13

Temp och höjd för den lilla elsjusspårssturen. Målet är att ligga på under 5 min/km i 10 km och dit har jag en bit kvar, i alla fall på eljusspåret. Just nu ligger jag på 5,30 per km i genomsnitt på elsjusspåret (ca 5 km)


Länk till rutten: http://gpsactivitymanager.com/events/1bc2cfd5-ca22-430f-b928-0d3605e1fd62/

RSS 2.0