Uppehåll

Huvudet är segt och tungt. Pollen gör kroppen trög och trist. Benhinnorna är bättre men inte bra. Psykologisk kolaps ? Vårdepression ?

Har inte sprungit sedan mitt trista pass den 16:april. Det börjat bli långt tid nu. Jag har kört lite CrossFit ett par gånger och cyklat till affären en gång, det är allt. Suck och stön.

Nu är det dags att testa benen lite i alla fall och planera in både löprundor och styrka för veckan. Det är som om hjärnan är för trög för att orka planera, och när jag inte planerar så blir det inget, såklart. Nåväl upp med humöret, om upp kan bli ner, kan väl ner bli upp !

En bra sak att rapportera om, min arbetsgivare sponsrar med halva kostnaden för träningskort. För F&S kort på året blir det 1500 spänn för mig och för dem. Tjohejsan. Nu gäller det bara att ta sig dit och köpa det...

Världsklass ?

World-Class Fitness in 100 Words:
■ Eat meat and vegetables, nuts and seeds, some fruit, little starch and no sugar. Keep intake to levels that will support exercise but not body fat.

■ Practice and train major lifts: Deadlift, clean, squat, presses, C&J, and snatch. Similarly, master the basics of gymnastics: pull-ups, dips, rope climb, push-ups, sit-ups, presses to handstand, pirouettes, flips, splits, and holds. Bike, run, swim, row, etc, hard and fast.

■ Five or six days per week mix these elements in as many combinations and patterns as creativity will allow. Routine is the enemy. Keep workouts short and intense.

■ Regularly learn and play new sportsGissa var detta kommer ifrån ? Min senaste Hookup, Crossfit såklart. :-)

Rope climb (eh) Snatch (uh) mycket styrkelyftsgrejor som känns fasligt svårt för en räka som jag...

Promenad och träningsfunderingar

Istället för att ta en morgonjogg blev den en kort promenad idag. Skenbenen känns inte bra fortfarande. Det känns även när jag går men inte så farligt.

Jag tog en sväng förbi det aldeles nyöppnade Friskis och svettis gymmet i Farsta C. Ofantligt fräscht. Maskiner i långa rader, nytt, blänkande och tomt. Funderar på spinning och styrketräning som komplement till löpningen. Jag är ganska ensidig i min träning och behöver göra något annat också. Spinning kan nog vara bra, borde passa mig, också lite styrketräning. Jo kanske det. Men inomhus, nä, tråkigt och trist. MTB lockar (har kört mycket tidigare) men det kostar en massa pengar och måste underhållas och grejas med. Träningskort kostar också mycket, hur göra, hur göra ?

En annan träningsform som jag börjat kolla lite på är Crossfit. Urspungligen en träningsform för polis, militär och brandkår i USA (vart annars). De postar dagens träning varje dag på sin site, och så är det bara och köra. Här är dagens:

Friday 080418
"Michael"
Three rounds for time of:
Run 800 meters
50 Back Extensions
50 Sit-ups

Instruktionsvideos till alla övningar finns också. Om man är seriös går man Crossfit kurser och tar CrossFit certifikat (1-3) i USA såklart. De flesta övningarna använder kroppen som vikt men det finns också de där man använder skivstänger och annat. Jag tror detta kan vara ett bra komplement till löpningen och en struktur som tilltalar mig.

Vad säger ni ? Värdelöst, intressant, kul ?

Skenbenssmärta

De sista passen har jag känt en stum smärta i skenbenen framförallt i början av passen. Därför har jag tagit det lite lungt den här veckan och inte sprungit sedan i söndags. Idag skulle jag i alla fall ta ett lugnt, lugnt joggpass på Fagersjöspåret. Planen var att mjukt underlag skulle hjälpa mina ömmande ben.

Lämnade av stora tjejen på skolan, fick faktiskt en kram, och trippade försiktigt iväg. Varje steg ömmade och jag försökte sätta ner fötterna försiktigt, försiktigt. Masade mig segt uppför backarna mot spåret. Tidigare har smärtan alltid släppt efter någon km så icke idag. Den satt i, för att jag tog det lugnt ? Blev benen aldrig varma ?? Nu så här efter hemkomst är jag lite orolig och vet inte hur jag ska göra. Vila mer eller köra på ? Ta en paus från löpningen och cykla som benet eller ?

Den som lever får se, vilar imorgon och tar nytt beslut om träning på fredag.

Dagens föga spännande siffror:
5:15 km
33:04
6,25 snitt
137 snitt
158 Max

Löpning och människans utveckling.

Jag läste ett gammalt nummer av Mensas medlemstidning nyss( nej jag är inte medlem). Där stod att de amerikanska forskarna Bramble och Lieberman 2004 gjorde en avhandling där de visade att förmågan att springa långa sträckor har varit avgörande för människans utveckling på savannen och för att vi utvecklade en stor hjärna.

Med ledning av den avhandlingen kan man tro ,skriver Magnus Hjalmarsson, att de som kunde springa fort och långt först fick tillgång till den mest högvärdiga proteinrika maten. Därigenom utvecklades också hjärnan mer för de snabba och uthålliga och så blev vi så smarta som vi är idag. Inga andra primater kan springa långa sträckor. Är inte detta intressant, eller var det bara jag som inte visste det ? Kanske är det därför som det känns så bra att springa, det finns nedärvt i oss att vi kommer att nå bättre och mer stärkande krubb om vi kutar på. Så bäst att kuta på, inte sant ?

Söndagstur

Alla två som hade nått att säga om Funbeat tyckte att det är bättre med separat blogg. Jag håller med....Försöket nedlagt, blir kvar här, i tryggheten och värmen.

Det roliga med att blogga är ju era kommentarer, tack för dem. Älskar verkligen att läsa alla härliga bloggar. Tack allihop för att ni delar med er av alla verdermödor i liv och träning. Verklig inspiration !

Idag gick rundan mot Magelungen men med twist. Sprang som vanligt raka vägen till militärbron men sprang sedan rakt uppför "berget" på Farstanäset. Liten stig uppför, uppför och jag knatar på i duggregenet. Känner mig stark och km tiderna håller sig på ok nivå. Irrar lite och hamnar i nåns trägård efter en liten sejor ut på Badudden (?) , stigen slutar helt tvärt in någons hammock. Gamla stigar och nybyggda hus. Jag fick klättra uppför en bergsknalle för att komma därifrån utan att passera husets altför närgånget. Km tiden gick naturligtvis upp en del av detta men inte så farligt (5:36). Fortsatte hemåt utan större dramatik och klockade in 8,8 km på 48:28 med en medelpuls på 156. 5:29 i medeltempo. Nöjd pustade jag ut med jordnötssmör och banansmörgås och vatten. Försökte ta igen en del av de 662 kalorier som jag spenderat. Min magra lekamen behöver kalorier en masse. Lammstek lite senare hjälpte också till ;-)

Flytta blogg ???

Funderar på att flytta min blogg in i Funbeat.se istället.

Har testat lite här

Flytt: Ja eller Nej ?

Lunch

Snabb runda på elljusspåret på lunchen. Inget kul, mulet och trist. Tänkte från början köra två varv men det var för trist idag. Dessutom var pulsbandet kvar hemma. Avslutade med lite styrketräning.
  • Sit ups rak mage, 2x15st Sit ups sned mage, 2x10st höger, 2x10 vänster.
  • Kör växelvis Ryggresning, 2x10st Armhävningar, 3x10st (ok på knä)
  • Stillastående "snabb armpendeling 2x20 sek (som du springer med armarna, fast "max". Avslappnade axlar) Tåhävningar, gärna på "trappavsats" 2x5st höger ben
  • Tåhävningar, gärna på "trappavsats" 2x5st vänster ben
  • Utfallsteg, 2x8 steg.
  • Stretch.

Flaska i handen = Inget strul

4,7 km med ett km snitt på 5:08

Vattenskvalp

Söndag 15:11

Jädrans flaskor att krångla, jag sliter och drar, får upp en flaska, försöker att inte tappa rytmen och samtidigt få in nått i munnen. Jag svär och tänker att det är sjutton att vara nybörjare. Kan inte ens dricka och springa samtidigt, tur att inte de andra löparvana bloggisarna (bloggarna ?, bloggers på eng) ser.

Jag undrar vad som fick mig att testa vätskebälte just idag ? Dessutom enivsas jag med mitt gamla Intersports vätskebälte med tre stora flarror, skit också, har aldrig fungerat bra. Åker upp i midjan och klämmer över magen, eller om jag drar ner den så studsar den omkring över höfterna, hamnar bakofram. Sedan kommer jag på att det var just passformen som jag ville testa och nu vet jag.

Intersports vätskebälte suger..

Läste i RW att trailrunners i USA har flaska i handen och springer, det kanske kan vara nått. Glömmer nästan bort att det är vackert utmed drevviken under allt strul men jag får hysat ordning på bältet till slut (i midjan). Jag fortsätter lite längre än vanligt bort mot Flatens naturreservat. det blir nästan bedövande vackert, vill bara fortsätta längs grusvägar och hagar.
image69
Tittar på klockan, jädrans måste hem igen, lovade frun att vara borta max en timme, får vända och springa samma väg tillbaka.

Får upp farten på tillbakavägen. 7:e kilometern på 5:04, 8:e på 5:06, 9:e 4:53 och sedan sista backen hem. Flämtar vid postlådan, där en granne försöker konversera.

- Jobbigt va ?
- Neh,rå, uh, ingen-he-hu-fahara
- Sprungit långt ?
- Såhåhå-dähhhr(snorar och spottar och försöker le samtidigt)

Nöjd med min insats kan jag snacka löparklocka med grannen som beställt en GF305:a och är nyfiken. Stretchar hjälpligt och byter sedan av med barnen. Steker hamburgare på kolgrill. Funderar på om man skulle kunna runda Flatensjön nästa gång, hur långt blir det, 18-20 km ? hmmm, sugen...

image70

Sträcka: 9,4 km
Tid: 50:32
Tempo: 5:21
Puls: 155

Skogsmulle

Dottern rider eller rättare sagt går på ridlekis, man får bekanta sig med hästar och rykta, mocka osv. Lite får man också rida, ett slags förberedelse på ridskolan senare. Ridskolan ligger på söderorts Djurgården (enl stockholm stad ;-) Farstanäset. Dvs det område där jag kutar omkring ganska ofta.
image67

Så idag erbjöds tid för jogging under tiden hon var på ridskolan. Jag nappade och stack iväg helt oplanerat på stigarna och vägarna kring ridskolan. Kutade in i ett skogsparti i mellansjö där jag försökte hitta någon bra stig att springa på men irrade bara omkring i skogen en stund. Riktigt oländig terräng och blöta kärr gjorde tiden långsam men det var ändå härligt. Inspirerande med skogslöpning. Ska försöka planera lite "trailrunning" framöver, jag tycker det är härligt, även om det går långsamt. Fart är inte allt.

image65

5,8 km på 35,19. Hoppsa steg med dotten tillbaka till bilen på andra sidan magelungen medans
vi såg solen gå ner. Vardagen är inte så dum alla dar...
image66

Fortfarande Ilsk

Nehe, gick visst inte över alls. Lika sur idag, Elljusspåret 4,6 km på 23:18 (PB) 5:01 i snitt hjälpte lite. Första branta backen är superjobbig. Som synes "lite" högre puls hela vägen men jag kunde inte låta bli, nära maxpuls i topparna idag idag.

image64


Utveckling i tid på elljusspåret ser ut så här

image62

Nu sitter jag här hemma och försöker koncentrera mig på jobb, Nytt uppdrag på G, vill hitta nått bra denna gång som leder framåt och som är roligt. Det är väl inte för mycket begärt ?

Ilska i Drevviken

Hela helgen gick i surheten och Ilskans tecken, gnäll och gnöl, bråk och stön. Ingen löpning men väl en promenad på Djurgården. Trots surmulenheten träffade vi ett par andra familjer och idkade geocaching, dvs leta skatt med GPS. Vi hade trevligt i vårsolen och barnen var ivriga när vi närmade oss upplösningen och letade fram skatten vid den sista kordinaten, halsband och broscher hittades och vackra stenar lämnades. Lyckat !

Måndagen startade jag ändå med surhet och ilska i kroppen. På med skor och löparkläder och iväg. Mot drevviken, rakt mot solen. Kan något hjälpa mot surhet så måste det vara sol, vatten och löpning. Inne vid stranden låg drivis och skavde i solen, naturmusik. Drivis i drevviken, låter bra det och Jo, ja, det hjälpte. Rynkorna slätades ut, axlarna sjönk ner några snäpp och hjärnan kunde fungera igen.

Jag prang på något mer än vanligt och därmed åkte också pulsen upp en liten bit extra. Härligt, men jag stannade och gick sista biten uppför backarna hemmåt för att inte dra upp pulsen än mer. Totalt 9,29 km på 50:45. 5:28 per kilometer. 161 i snitt och 177 i maxpuls.

image60

image61

RSS 2.0